AUTO GAS

 

Zbog ograničenih resursa kao i konstantnog povećanja broja motornih vozila u svetu, u grozničavoj potrazi za alternativnim gorivima, velika materijalna sredstva ulažu se u oblast ispitivanja i primene istih. Pored alkohola, vodonika, biodizela i drugih alternativnih goriva tečni naftni gas (TNG) nalazi sve veću primenu u pogonu motornih vozila, kako u svetu tako i u našoj zemlji.

Pošto je primena TNG počela još dvadesetih godina prošlog veka TNG je danas najrasprostranjenije alternativno gorivo za pogon motornih vozila.

Industrija proizvodnje auto gasnih uređaja u stopu prati razvoj autoindustrije, tako da se danas samo na veoma malom broju vozila ne može izvršiti ugradnja i korišćenje opreme za TNG.


Osim materijalnog faktora koji je veoma važan i kod većine na žalost jedini preovlađujući u toku odlučivanja o korišćenju auto gasa u sopstvenom vozilu, ekološki faktor ni malo ne zaostaje sa važnošću jer je obaveza čoveka da štiti prirodu od sopstvenog razuma pošto je čovek, iako deo prirode gotovo jedini uzročnih poremećaja ravnoteže i zagađenja iste.


Osim individualne, za očekivati je da poraste i društvena svest o ovom pitanju, da će društvo više investirati u ekološko obrazovanje i time umanjiti, u nekim oblastima skoro nenadoknadivu štetu u procesu uništavanja životne okoline.

Korišćenje TNG za pogon motornih vozila je gotovo idealan spoj jednog i drugog. Investiranjem u instaliranje sistema za TNG u svoje vozilo, korisniku se istog momenta počinju vraćati uložena sredstva. Investiranjem na ovaj način, uložena sredstva se vraćaju za nekoliko meseci, u zavisnosti od potreba za korišćenjem vozila, tj. broja pređenih kilometara, što je priznaćete efikasniji način povrata uloženih sredstava od bilo kog drugog, naravno, legalnog.

S druge strane, obzirom da vozila koja koriste za pogon TNG, automatski ispunjavaju najstrožije kriterijume, što se tiče emisije izduvnih gasova, po automatizmu, to je direktno učešće i doprinos zaštiti životne sredine.

Nizak nivo tehničke kulture je jedan od uzroka slabog i neredovnog održavanja motornih vozila. Kada se na ta vozila ugradi oprema za auto gas, problemi koji su postojali možda tek u pojavnom obliku u toku eksploatacije se na TNG kopiraju i u najvećem broju slučajeva multipliciraju.

 

Host i webdizajn: Webdizajn